Wednesday, January 6, 2010

Download Mp3 dekat Multiply

Suatu masa dulu mp3 boleh sedut senang2 je kat Multiply. Dulu kita boleh sedut berpuluh puluh album dalam sehari kat multiply. just klik je kat button download. Selain tu nak cari lagu pun senang sebab ada function search music yang membolehkan user mencari lagu kat multiply user lain. tak lama pas tu function search untuk music dibuang. Tinggal search untuk multiply, blog, photo, video dll sahaja.

Tak lama lepas tu user dah takleh donload kat multiply langsung sebab button download dah takde. Hanya playlist lagu je diberikan untuk user stream lagu lagu dalam playlist tersebut. Tapi actually dalam playlist tu ada link lagu lagu tersebut so user boleh download dengan copy paste link lagu tersebut kat idm ataupun flashget. Still boleh download cuma caranya susah sikit dari sebelum ni.

Lebih nakal lagi sekarang Multiply dah tak kasi playlist, user kena dengar lagu melalui embedded flash player yang disediakan.





Actually masih ada lobang lobang yang untuk mendownload mp3 dekat multiply tapi caranya susah sikit sebab hanya boleh guna browser opera sahaja. Walaupun ramai yang tak berapa suka dengan opera tapi inilah sahaja cara yang ada.

Caranya, download Opera browser dan install. Bukak multiply guna opera, bila jumpa lagu yang nak didownload, contohnya http://sembrol.multiply.com/music/item/138/HIM_-_Dark_Light. Just play lagu tersebut melalui embedded flash player yang ada. tak perlu play sampai habis, satu saat pun dah cukup. pas tu kat browser opera tu pegi kat tools/advace/cache. dekat tab cache tu tekan keyboard ctrl+f untuk function find. cuba cari perkataan 'song', ataupun 'full' korang akan jumpa link lagu yang korang play tadi contohnya,

http://images.sembrol.multiply.com/song/1/133/full/U2FsdGVkX182D0cfSJo2aER4fmRcFz.HjO0g2G01Daowbr4jkmrdCg==/HIM%20-%20Behind%20The%20Crimson%20Door

setiap mp3 mesti ada perkataan 'song' dan 'full', kalau file image biasanya dekat perkataan song tu dia tulis image. Just klik button tersebut, atau copy paste kat idm atau flashget korang dah boleh download lagu tersebut. kalau korang find tajuk lagu tersebut pun boleh jugak sebenarnye, tapi gantikan space dengan %20. Aku pernah cuba cara ni kat website lain yang guna embedded flash player pun jalan jugak. So, selamat mencuba.

1 comment:

Eldy said...

got it ! terimas !