Monday, August 1, 2011

Pengalaman melahirkan anak kembar


Assalamualaikum....
dah lama tak post dlm blog nih.. tetiba rasa nak tulis sesuatu pulak..

KEMBAR.. Dulu tak pernah terlintas pun akan ada anak kembar..
Alhamdulillah skarang nie aku dah ada 3 org anak lelaki. yg sulung berumur 2thn dan kembar lelaki 8 bulan...

mengikut fakta, sekiranya ada keturunan kita yg memiliki gen kembar nie kebarangkalian kita juga turut mendapat zuriat kembar jugak.. tapi 10% jer kalau nak dapat pun... kiranya, aku dapat la yg 10% tue.. hehehe

Gen kembar nie di miliki oleh laki aku, iaitu makciknyer adalah kembar dan jugak sepupunyer ada gak yg kembar.. belah family aku takder pun gen kembar nih.. mengikut fakta jugak, gen kembar yg di warisi sebelah lelaki lebih kuat kebarangkalian nyer drpd perempuan.. kiranya, kalau org pompuan tu kembar sekali pun, belum tentu dia bakal dpt anak kembar jugak nnt..


First Time dpt tau aku pregnant kembar.

Mmg aku tak sangka langsung dpt baby kembar nih.. teringat lagi masa tue, period tak dtg 2 bulan, aku check guna pregnancy test dan i'm pregnant.. there are no more surprised, memandangkan aku dah ada anak sorang masa tue..
so, aku pegi utk 1st check up. Aku check up di sebuah klinik swasta.. Dalam 10pg aku pegi sorang jer klinik dan masa tu passion bole tahan ramai jugak la.. aku rileks jer, tunggu turn sambil main game doom rpg kat henset.



Ini dia game Doom Rpg yg main kat henset, best tau ( saje jer letak gambo nie, nak memenuhkan blog aku.. hehe)

S0, tunggu punya tunggu, sampai la giliran aku utk berjumpa dgn Doktor.. Aku rilek jer.. dan doktor pun memulakan scan.. dan dia pun bercakap " Owh tahniah yer, awak bakal dpt anak kembar"Hah What the...? betul ker doktor? sambil tersenyum, doktor menunjukkan bukti di papan skrin.. aku terkedu, perasaan bercampur baur, gembira tu mmg lah gembira, tapi masa tu aku belum bersedia lagi.. memandang kan aku seorang jer bekerja, masa tu laki aku belum abis belajar lagi.. Aii anak nak masuk 3 org nih..adoi..


gamba scan baby kembar aku semasa berumur 2 bulan



Anak itu Rezeki...

Ye betul.. kita kene terima dgn hati yg terbuka.. saat mengandungkan baby kembar nie, alhamdulillah takder masalah.. cuma bila dah 8 ke 9 bulan tue aku dah tak berapa nak larat keje lagi.. maklumlah pregnant kembar nie mmg lain lah.. perut aku mmg bapak besa giler.. kalau anda semua nak tahu baby kembar saya nie kira besar jugak.. 3.05kg & 2.98kg masa lahir...




Saat Aku melahirkan Kembar..

sepatutnyer 21/11/2010 aku punya due, tapi 6hb aku dah kene tahan.Aku di suspect mengidap kencing manis.. dan di arahkan doktor utk masuk wad lebih awal dan akan di induce.. iaitu di paksa besalin awal sbb baby aku nie besar.. akibat kencing manis tadi..

Pada pukul 4am sblm besalin tu seperti biasa aku di check oleh doktor. nak tengok 'dah ada jalan ke blum'.. alangkah terkejutnyer, doktor cakap dah bukak 4 cm.. tp yg peliknyer aku tak rasa sakit pun.. So, tak jadi la nak induce. Kira besalin mcm biasa lah. dan aku pun di masukkan ke labour room pada pukul 10pg..

Maka tiba lah saat yg dinanti-nantikan.. air ketuban di pecahkan.. Masa tu sakit giler contacts dier.. sebab aku pregnant twin, doktor pakar akan sambut anak aku nnt. Aku berpotensi utk bersalin normal sebab kedudukan dua2 kepala baby nie kat bawah.. mcm gambar nih..

Aku di kira bernasib baik sebab baby aku nie di kira kembar yg selamat.. sebab kembar nie berlainan bilik tapi masih share satu uri.. Apapun doktor dah standby alat2 scan dan bila2 masa aku akan di ceaser kalau berlaku apa2 in case.. Sehingga lah dlm pukul 2pm dah bukak 10cm.. bila dah rasa contrsction tuh, aku di suruh teran.. dan Alhamdulillah bayi yg pertama sihat dan selamat.. dan lepas tu datang pulak sakit lagi skali, dan aku meneran utk kali kedua, Alhamdulillah bayi yg ke-2 sihat dan selamat.. huhhh masa tu lega giler... uri pun di keluarkan, dan esoknyer aku dah boleh balik.. yahoo...

Alhamdulillah...pada 7/11/2010 aku telah selamat melahirkan bayi kembar lelaki secara normal pada pukul 2.40pm di Hospital Serdang.. Ibu dan bayi dua2 sihat..

Alhamdulillah skarang anak kembar aku pun dah 8 bulan, tgh lasak skarang nih.. hehe..















9 comments:

syiela said...

syiela pun tgh preggy twin.. bilik asing2.. risau gak ni menanti kelahiran

Siti said...

owhh yg sorang lagi sonsang ker? cuba buat senaman sujud mcm sujud sembahyang tu.. ataupun masa solat time sujud tu biar lama sket.. sbb saya preggy twin dulu pun songsang dua2 masa week 27.

syiela said...

yeke.. thanks ye.. nanti saya cuba amalkan...

soooooour said...

baca cerita cm senang je bersalin kemabar ni...hehehe..tahniah...

armouris said...

info tentang berpantang selepas bersalin di SIHAT SELALU - Bagaimana Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

soooooour said...

syukur2...

Siti said...

thanks all

Auni Humaira said...

wah bestnyer dapat bersalin normal..harap2 sayapon sama gak nanti

miza said...

Pengalaman puan sama mcm saya.tiada masalah ms pregant.bersalin normal twin gurl. cuma tak cukup bulan